fbpx

Fairpris.dk

Sådan Virker Solceller

solceller

Sådan virker solceller

Hvad er solceller?

Solceller, også kendt som fotovoltaiske celler, omdanner sollys direkte til elektricitet ved hjælp af en proces kaldet fotovoltaisk effekt. Hver solcelle består af halvledermaterialer, såsom silicium, der reagerer med solens fotoner for at frigive elektroner. Disse elektroner genererer en elektrisk strøm, som kan bruges til at forsyne vores hjem, virksomheder og mere med ren energi.

Hvordan virker solceller?

  1. Absorbering af sollys: Når sollyset rammer solcellens overflade, absorberes fotonerne af halvledermaterialet. Dette giver energi til elektronerne i materialet og får dem til at bevæge sig.

  2. Generering af elektricitet: De bevægende elektroner skaber en elektrisk strøm i solcellen. Denne strøm kanaliseres gennem ledninger og danner en jævn strøm af elektricitet, som kan bruges til at drive elektroniske apparater.

  3. Invertering: Den genererede elektricitet fra solcellen er normalt i form af jævnstrøm (DC). Da vores hjem og mange apparater bruger vekselstrøm (AC), kræves en inverter for at konvertere den genererede strøm til det krævede format.

  4. Nettoafregning: Overskydende elektricitet, som solcellerne genererer i løbet af dagen, kan føres tilbage til elnettet gennem en proces kaldet nettoafregning. Sådan virker solceller med at opnå kredit for den overskydende energi, du bidrager med.

solcelle mark

Fordele ved solceller

  • Ren energi: Solceller producerer ingen forurenende stoffer og udleder ikke drivhusgasser, hvilket bidrager til en renere planet.

  • Lavere energiomkostninger: Når solcellerne er installeret, kan du drage fordel af lavere eller endda nul energiregninger afhængigt af dit energiforbrug og nettoafregningspolitikken i dit område.

  • Uafhængighed af energiforsyning: Ved at generere din egen elektricitet fra solen reducerer du din afhængighed af fossile brændstoffer og den ustabile energiforsyning.

Læs mere til fordelene her.

solceller

Implementer solceller i dit hjem eller virksomhed

Solcelleteknologi er en spændende og gennemprøvet metode til at producere ren energi. Ved at forstå, hvordan solceller virker, kan du træffe informerede beslutninger om at implementere denne bæredygtige energikilde i dit hjem eller virksomhed. Investeringen i solenergi er ikke kun en investering i din fremtid, men også i en mere bæredygtig planet for kommende generationer. Hvis du ønsker at læse mere omkring monteringen af solceller, kan du trykke her.

Se vores udvalg her.

Sådan virker solceller på taget
Når solceller placeres på taget, opfanger de nemt solens stråler. Sådan virker solceller generelt, lige meget om de placeres på et tag eller andre steder. Ved at placere dem på taget, slipper man dog for at gøre plads til det i haven. 

På den måde er det nemt at montere uden, at det går ud over pladsen på din grund, og uden at du skal bygge om. Man får derfor ofte det bedste resultat ved at placere panelerne på taget, og for at få det mest optimale resultat, skal de gerne vendes mod syd. 

Hvordan er solceller bygget op?
Solceller er bygget op af forskellige lag, som hver har en funktion. Det øverste lag er lavet af glas, som har en beskyttende funktion. Nedenunder glasset er der flere skrøbelige lag, som opfanger lyset.

Selve pladerne er lavet af siliciumkrystal. I disse plader er der både et lag, der kaldes n-silicium, og et lag, der kaldes p-silicium. I n-silicium tilføjes grundstoffet Bor, som sørger for, at laget bliver negativt ladet. Laget med p-silicium tilsættes Fosfor, og på den måde bliver dette lag positivt ladet. Sådan virker solceller overordnet og formår at skabe elektricitet til en husholdning eller virksomhed.

Sådan virker solceller på andre enheder

Det er desuden blevet populært, at placere solceller på andre enheder end boliger og virksomheder. Det kan nemlig også bruges til at oplade apparater som powerbanks, lamper og højtalere. Der findes flere enheder, som udelukkende kører på solenergien, og som derfor ikke behøver at oplades gennem en stikkontakt.

Ved nogle batterier kan det kun bruges som en ekstra generator af strøm, og derfor ikke udelukkende generere elektriciteten til apparaterne. Flere køretøjer som busser, toge og biler kan også køre på solenergi eller bruge det til at tilføje ekstra strøm. Sådan virker solceller både som primær energiforsyning eller som ekstra energikilde.

Hvilken type paneler findes der?
Overordnet findes der tre forskellige hovedtyper af solceller:

  • Tyndfilmssolceller
  • Monokrystallinske solceller
  • Polykrystallinske solceller

Forskellen mellem typerne af anlæg ligger oftest i udseende, materiale og effektivitet, da solceller grundlæggende virker på samme måde. Det mest populære valg indenfor solcelleanlæg er efterhånden monokrystallinske paneler. Dette skyldes især deres høje effektivitet, hvor de er mere effektive end de andre to typer. Dog afspejles dette også prisen, hvor den er en del højere end de andre.

Hos Fairpris hjælper vi dig med at finde de helt rigtige paneler, som passer til dine behov. Vi sørger altid for, at du får et anlæg til den bedste pris, uden at gå på kompromis med vores høje kvalitet.

Modtag tilbud på solceller

Udfyld formularen og modtag rådgivning, samt et 100% uforpligtende tilbud på en komplet solcelle-installation.

Vi har leveret over 1.000 installationer gennem tiden

Modtag et uforpligtende tilbud
på et komplet solcelleanlæg