fbpx
Din informationskilde om

Solceller

Hos Fairpris er vi stolte af at rådgive og vejlede danske boligejere om den grønne fremtid. Vores fornemmeste opgave er at forenkle købsrejsen mod effektive solcelleløsninger for hr. og fru Danmark – med stort fokus på øget ejendomsværdi, besparelser og forbrug. Læs mere her på siden og bliv informeret om solcellens anlæg, typer, udvikling og meget mere.

Læs mere om priser på solcelleanlæg her.

Se vores anmeldelser

Vi installerer komplette anlæg i hele Danmark

Ønsker du en fair pris på dit solcelleanlæg? Så står vi klar med en totalløsning – leveret og installeret uanset hvor du bor i Danmark. Læs mere om mulighederne med solenergi herunder, og husk at vi er her for at hjælpe dig.

solceller
fairpris

Vidste du, at du kan sælge strøm?

Som kunde hos Fairpris får du komplette solcelleløsninger – inklusivt tilkobling til dit lokale elnet. Vores installatør varetager elteknik, autorisation m.v.

Solceller som CO2-neutral, vedvarende energikilde

Danmark anno 2023 forsynes med energi fra både fossile brændstoffer og vedvarende energikilder. Som forgangsland er vi godt med i udviklingen, når det kommer til vedvarende energi – primært i form af biomasse, vindenergi og solenergi.

I 2012 dækkede solenergi kun 0,4 % af den samlede nettoproduktion af strøm i Danmark. De seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at produktionen af solenergi i 2022 havde en dækningsgrad på hele 6 % af energiproduktionen. Den udvikling viser, at solcelleteknologi har fundet mere og mere terræn som vedvarende energikilde. Men hvem kan få gavn af solceller – og hvor skal man starte?

Uanset hvor du er i beslutningsprocessen er Fairpris her for at hjælpe. Vi har samlet den mest aktuelle viden om solceller, teknologien bag og de forskellige enheder (panel, inverter og batteri), der udgør solcelleanlægget som helhed. Sådan gør vi det trygt og transparent for dig som fremtidig solcelleejer, at blive afklaret om markedets muligheder.

fairpris

Hvad er en solcelle – og hvordan fungerer den?

For os hos Fairpris er det essentielt, at informere og videndele om solceller og teknologi bag. Sådan understøtter vi danskernes bevidsthed om solcelleenergi, fordele og forbehold, som har betydning for beslutningen bag en solcelleinvestering.

Solceller betegnes som en samling af fotovoltaiske enheder. Ordet “fotovoltaik” betegner den effekt eller reaktion, som omdanner solens stråler (lysenergi) til strøm (elektrisk energi). Sådan høstes elektricitet på CO2-neutral vis via solens stråler, som en vedvarende energiform. I dag anvendes elektricitet alment som en praktisk energiform, der nemt kan omdannes til f.eks. termisk energi, kinetisk energi eller en helt tredje energiform. Det ser man til daglig i f.eks. varmepumper, køretøjer og dataenheder.

Hvordan produceres strøm via solcelleanlæg? Når sollys rammer et solcellepanel, opstår en spænding, der omdanner lys til energi. Dén energi omsættes til strøm i selve solcellen – specifikt til jævnstrøm (DC). Før strømmen kan anvendes til almen brug, dirigeres strømmen igennem en inverter eller vekselretter, som omdanner jævnstrøm til vekselstrøm (AC). Inverteren sender herefter AC-strøm ud til ejendommens el-kredsløb, hvor den anvendes på sikker vis. Overskydende strøm lagers i midlertid som DC-energi i et batteri.

Hvordan kan strømmen anvendes? Den elektricitet, som et solcelleanlæg producerer, kan således: 

  1. Forbruges direkte i husstanden.
  2. Lagres i et batteri til senere brug.
  3. Sælges til det lokale elnetværk – såfremt en autoriseret installation er etableret efter gældende reglementer. 

3 typer af solceller

Solcellen er udviklet med henblik på at udvinde CO2-neutral energi på effektiv vis – nemlig via sollys som vedvarende energikilde. Når en lysstråle rammer en solcelleoverflade, absorberes lysenergien af de halvledende materialer i selve cellen, som typisk består af grundstoffet silicium. Reaktionen skaber en strøm af elektroner, der bevæger sig og skaber elektricitet.

Pt. er 3 solcelletyper særligt populære. Det er specifikt solceller, som fremstillet med hhv. monokrystal, polykrystal og tyndfilm. Som forbruger kan det være betydningsfuldt, at vurdere de hver type ud fra følgende betragtninger:

  • Effekt og virkningsgrad
  • Pris og produktion
  • Levetid

Lad Fairpris guide dig. Læs videre og se hvilke typer, fordele og forbehold, du som forbruger bør gøre dig bekendt med, før du investerer i installation af solceller.

Monokrystallinsk solcelle

Den monokrystallinske solcelle er fremstillet som én uniform overflade, der består af siliciumkrystal. Solcellens ensartethed gør, at sollysets energi kan konverteres og transporteres som elektricitet på effektiv vis. Effekten er særligt høj (typisk ~25 %) sammenlignet med ande solcelletyper. De er kendt for deres ensartede mørke farve og høje effektivitet.

Særligt monokrystallinske solcellepaneler har en høj effekt, grundet den ensartede krystalstruktur, som overfladen har. Det tillader en mere lineær strøm af elektroner, som giver en højere energieffektivitet.

Polykrystallinsk solcelle

Polykrystallinske solceller er et udbredt alternativ til mono-typen. Den store forskel er, at polykrystal er mere omkostningseffektiv at producere og derfor også mest økonomisk i købspris. Det skyldes, at polykrystal er en sammensmeltning af adskillige siliciumkrystaller – heraf “poly-” i navnet.

Et forbehold er dog, at polykrystallinske solceller har en forskelligartet overfladestruktur, som ikke transporterer elektroner ligeså effektivt, som en monokrystallinsk overflade gør. Det medfører også, at polykrystallinske solceller har en mindre virkningsgrad og effektivitet (typisk ~ 20 %). Til gengæld er polykrystallinske solceller billigere at producere, da materialemængden af silicium kan sammensættes, udnyttes og håndteres bedre.

Tyndfilms solcelle

Tyndfilms solceller er en nyere solcelletype, som har en lidt mindre virkningsgrad og effekt (typisk ~19 %). Tyndfilmen består af deponerede lag af fotovoltaisk materiale, som udgør solcellens overflade.

Selve produktionen af tyndfilm solceller har en mindre CO2-udledning, men er til gengæld mere omkostningsfuld, sammenlignet med mono- og polykrystallinske solceller. Derfor er købsprisen også højere. Til gengæld er tyndfilm solceller både lettere og mere fleksible, hvilket gør dem til det mest praktiske valg til særlige installationsforhold – såsom kurvede væg- og tagflader, transporterbare køretøjer og lignende.

Derfor er vi specialister i monokrystallinske solceller

Hver solcelletype har sine egen fordel og ulempe. Det bedste valg afhænger af dine specifikke behov og omstændigheder. Hos Fairpris er vi specialister i monokrystallinske solceller og vi kan hjælpe dig med udregne og dimensionere solcelleanlæg til din husstand.

Der vil altid være fordele og ulemper man kan veje op mod hinanden når man undersøger og sammenligner solcelletyper. Hos Fairpris er vi af den overbevisningen at levetiden er en af de allervigtigste parametre, og derfor har vi specialiseret hos i de monokrystallinske solceller som også er de solceller som vi leverer.

Hvad kan Monokrystallinske Solceller?

Hovedårsagen er nemlig at monokrystallinske solceller generelt er kendt for deres høje effektivitet og holdbarhed. Deres fremstilling i en enkelt krystalstruktur, giver dem en ensartet mørk farve og et æstetisk tiltalende udseende. Monokrystallinske solceller er ofte mere effektive end deres polykrystallinske modparter. Dette skyldes, at de har en renere siliciumstruktur, hvilket gør det lettere for elektronerne at bevæge sig gennem cellen og generere elektricitet. Grunden til at vi er så optaget af denne solcelletype er at de er mere holdbare og har en længere levetid end mange andre typer solceller. Så hvis solcellerne er tiltænkt en længere sigtet investering, er det spot-on at gå videre med denne type.

Den eneste ulempe som vi ser ved monokrystallinske solceller er, at de er lidt dyrere at producere end andre typer solceller. Dette skyldes den mere komplekse fremgangsmåde i produktionen for at lave krystalstrukturen. Selvom prisen er smule højere pga. produktionsomkostninger, fører det også en lang bedre kvalitet af solcellerne. Vi stor erfaring monokrystallinske solceller som et godt og effektivt valg der i det lange løb er en god investering takket være deres høje kvalitet, produktivitet og lange levetid.

Er du i tvivl? Eller går du specifikt efter en af de andre typer solceller som tyndfilms eller polykrystallinske? Så er du stadig velkommen til at kontakte os og få et råd med på vejen.

Er dit solcelleanlæg tilsluttet elnettet?

Når man skal have installeret et solcelleanlæg skal man tage stilling til om man ønsker at blive tilsluttet elnettet eller ej. Langt de fleste vælger at blive tilsluttet, men det er en god idé at overveje sin egen situation for at være helt ajour.

Alle hustande er på sin vis tilsluttet et elnet for at kunne anvende strøm i f.eks. køkkenet når vi tænder for ovnen. Men når vi snakker solceller handler det om, at kunne sende strøm “tilbage” altså ud af huset. Ved at være tilsluttet det offentlige elnet får du mulighed for at “komme af” med overskydende strøm, som er tilovers efter din hustands elforbrug. Denne proces køres instant som en on-going process, da strøm ikke kan stå stille, men hele tiden er i bevægelse. Hvordan “salget” af overskydende strøm foregår, er lidt mere teknisk og det kan du læse mere om under det økonomiske aspekt.

fairpris

Hvad er alternativet til elnettet?

 Alternativet til elnettet kaldes en off grid løsning, hvor man kan producere strøm uafhængigt af et elnet. Her skaber du strøm på din egen matrikel, som du er den eneste forbruger af. Dette kræver optimalt set en batterilagring, for at sikre en konstant strømforsyning. Uden batterilagring ville man risikere en ustabil strømforsyning f.eks. ved at fjernsynet kunne slukke, hvis der kom en sky foran solen.

Hvis man f.eks. skulle forsyne et hus langt væk, måske på en af de små øer i Danmark, så ville det være mest oplagt med en off grid løsning, særligt med et godt batteri tilkoblet solcelleanlægget. Strømmen ville være mindre stabil og begrænset i forhold til batteriets kapacitet, men det ville trods alt være muligt. Det er ret simpelt setup og på et måde også mere primitivt, som den gennemsnitlige dansker, måske ikke ville finde relevant.

De fleste vælger at gøre brug af tilkobling til elnettet, da det også kan fremme det grønne tanke at vi alle hjælper hinanden. Og hvis nu batteriet i huset på den lille ø skulle blive fyldt i det lille off-grid system, så ville overskydende strøm jo bare gå til spilde. Bindeledet mellem solcelleanlægget og elnettet er en inverter og den kan du læse mere om i næste afsnit.

Modtag tilbud på solceller

Udfyld formularen og modtag rådgivning, samt et 100% uforpligtende tilbud på en komplet solcelle-installation.

Vi har leveret over 1.000 installationer gennem tiden

Modtag et uforpligtende tilbud
på et komplet solcelleanlæg